Lézerezzünk, vol.1.

Mindenki találkozott már valamilyen formában a lézerfénnyel. Ez az a kis piros pont, amivel az akciófilmekben rávilágítanak az ellenségre mielőtt lepuffantják. De ez az a kis piros pont is, amivel az előadó távolról mutogathat a táblán, vagy amivel idegesíthetjük a macskát, esetleg mérhetünk a segítségével távolságot, de füstgéppel együtt showelem is lehet és még számos a felhasználási terület.
Mi az erejét használjuk, majdnem úgy, mint a Star Wars-ban.
De mi is az a lézer, túl azon, hogy Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. És hogy a csudába vágunk el valamit fénnyel? Figyeljetek, elmesélem.
Először is veszünk egy szép kis lézer médiumot, ez lehet kristály, vagy gáz keverék és addig gerjesztjük, amíg spontán fénykibocsájtásra nem késztettük. Ezt a nagyon gerjedt holmit két tükör közé helyezzük, melyek közt a fény oda-vissza pattogva tovább erősödik, egészen addig, amíg egy adott hullámhosszt el nem ér. Ez lesz a mi kis lézerfényünk. Az egyik tükör, a félig áteresztő aztán szépen útjára engedi ezt a meghatározott hullámhosszú fényt. Más dolgunk sincs ezután, mint egy speciális lencsével megfelelően fókuszáljuk, így válik alkalmassá arra, hogy daraboljunk vele.
A történetnek azonban itt még korán sincs vége. Mi történik az anyaggal, ha lézerfény éri, hogy lehet az, hogy ugyanazzal a fénnyel különböző mélységig hatolunk bele, mi az a gravírozás, melyek azok az anyagok, amiket meg tudunk így munkálni, szabad-e a tükröt, élelmiszert…? Számtalan kérdés. Ezekről később mesélek, addig csak emésztgessétek ezt.

Hozzászólások lezárva.